صفحه اصلی / مقالات / شیلنگ آتش نشانی

شیلنگ آتش نشانی

شیلنگ ها ابزار پر کاربردی می باشند که در زندگی انسان به خوبی جای خود را پیدا کرده اند. در واقع می توان گفت که هر کجا آب وجود دارد مسئله انتقال آن نیز همیشه مورد نظر انسان بوده است و این ابزار مفید نسبت به هر وسیله دیگر توانسته این مسئله را حل کند.

دسته بندی شیلنگ های آتش نشانی:

شیلنگ آتش نشانی با توجه به تعریف آن ، نوعی وسیله برای انتقال آب با فشار و دبی بالا است که برای خاموش کردن آتش یا به اصطلاح اطفاء حریق به کار می رود. جنس این شیلنگ از مواد مختلفی ساخته شده است. این شیلنگ ها دارای انواع متعددی هستند که به طور کلی می توان آن ها را به دو دسته متفاوت تقسیم کرد: شیلنگ آتش نشانی مسکونی و شیلنگ آتش نشانی ماشین های آتش نشانی .

انواع شیلنگ های آتش نشانی:

1-لوله هاي نواری يا پارچه ای:
كه مي توان آن ها را بصورت های مختلف جمع كرد.
2-لوله هاي لاستيكی:
كه بيشتر از آن ها در قرقره های آتش نشانی استفاده می گردد.
لوله هاي خرطومی:
كه به منظور گرفتن آب از منابع روباز بهره گيری می شود.
3-لوله هاي فلزی :
كه در آتش نشانی ها به عنوان واسط آب گيری از شيرهای داخل زمين استفاده می شود.

جنس شیلنگ های آتش نشانی:

شیلنگ آتش نشانی برزنتی:

ساختار این نوع شیلنگ به دو قسمت تقسیم می شود :

1-لایه خارجی: که از جنس نخ پرلون با جنس پلی استر و بافت مدور است.

2-لایه داخلی: لایه های داخلی شیلنگ آتش نشانی برزنتی از جنس لاستیک می باشد.

مشخصات شیلنگ های برزنتی:

– انعطاف‌پذیری بالا

– سازگاری با انواع آب و هوا

– دوام بالا در برابر حرارت و گرما و مواد شیمیایی

– ضد سایش و کارکرد طولانی

– فشار کارکرد ۱۸ – ۴۵ بار

شیلنگ آتش نشانی نواری:

این شیلنگ در حالت بدون آب، به شکل یک نوار تخت دور قرقره یا روی رک مخصوص قرار می گیرد. جهت استفاده باید ابتدا به صورت کامل روی زمین پهن شده و سپس با باز نمودن شیر آب، پر از آب شود. استفاده از این شیلنگ ها، مخصوص افراد آموزش دیده می باشد.

شیلنگ آتش نشانی لاستیکی: 

این شیلنگ معمولا از جنس لاستیک بوده و حالت ظاهری آن در شرایط بدون آب و آب گیری شده، مشابه هم است. استفاده از نوع شیلنگ آتش نشانی ساده و بدون نیاز به آموزش بوده و جهت استفاده در مراحل اولیه حریق در نظر گرفته می شود.

شیلنگ های آتش نشانی و مقاومت در برابر فشار آب و عوامل خارجی:

این شیلنگ به خاطر نوع مصرف خود ، فشار زیادی از آب را می تواند تحمل کند. قطر دهانه آن دارای تنوع محدودی است و حداقل باید ۳/۴  یا یک اینچ باشد. رنگ بدنه آن اهمیتی ندارد مگر اینکه دلیل خاصی داشته باشد. سطح بیرونی این شیلنگ بیشتر در مقابل دما و عوامل مادی مثل اجسام نوک تیز مقاومت می کند. در این شیلنگ فشار و حجم شریان سیال بیشتر از مدت زمان استفاده اهمیت دارد. انعطاف پذیری این شیلنگ از شیلنگ های عمومی کمتر است. این ابزار همیشه بر تکیه گاه خود سوار است و در آپارتمان باید در یک تکیه گاه گرد و در ماشین های آتش نشانی باید درون قفسه خود قرار گیرد.

 

دقت در انتخاب شیلنگ های آتش نشانی:

شیلنگ آتش نشانی یکی از اجزای مهم لوازم آتش نشانی است که باید در انتخاب نوع آن دقت کافی را بکار ببرید تا بهترین کیفیت و کار آمدترین نوع آن را انتخاب کنید. زیرا در صورتی که شیلنگ آتش نشانی معیوب و جنس آن مناسب نباشد ممکن است در هنگام اطفاء حریق شیلنگ بترکد و عملیات اطفاء حریق را مختل کند و یا به افراد دیگر آسیب برساند.

برای انتخاب یک شیلنگ آتش نشانی باید به چند پارامتر توجه نمود :

1- طول شلینگ آتش نشانی

2- فشاری که شیلنگ آتش نشانی تحمل می کند

3- جنس شلینگ آتش نشانی

آزمایش های لازم برای کسب استاندارد شیلنگ آتش نشانی :

1- پايداری در ابعاد:

هدف از اين آزمايش آن است كه در اثر فشار مشخص آب، به قطر و طول لوله چه مقدار اضافه می شود.

2- آزمایش انفجار:

بر اساس استاندارد 5173 انگلستان ( BS ) آزمايش بر روی 5 نمونه انجام می شود و معدل انفجار در 5 نمونه مورد آزمايش نبايد از 35 بار فشار كمتر باشد. ضمناً هيچ كدام از نمونه ها نبايد در فشار كمتر از 32 بار منفجر گردد.

3- آزمایش چسبندگی:

هدف از اين آزمون آن است كه چسبندگی لايه داخلی به لوله اصلی و همچنين چسبندگی روكش به لوله اصلی را آزمايش نمايند.

 

در پایان، با توجه به اینکه امروزه ساختمان های بزرگ و چندین طبقه احداث می شوند و در پایان کار همه ی این ساختمان ها باید مورد تایید ناظران ساختمانی قرار گیرند یکی از نکاتی که باید در همه ی ساختمان های تازه تاسیس رعایت شود نکات ایمنی است یعنی باید از لحاظ ایمنی آتش و … نکاتی را رعایت کند تا در زمان آتش سوزی حداقل تلفات و تخریب ها را داشته باشد و برای ایجاد ساختمانی ایمن در مقابل آتش باید در آن جعبه، شیر و شیلنگ آتش نشانی تعبیه شود.

درباره نویسنده :

برنامه نویس php، طراح سایت، محتوا نویس در حوزه ایمنی و ورزشی و it

2 دیدگاه برای شیلنگ آتش نشانی ثبت شده است

دیدگاهتان را بنویسید