کارابین چیست؟
به نوعی قلاب تخصصی کارابین یا کاربینر میگویند که برای کار در ارتفاع و سیستمهای ایمنی حیاتی به کار میرود. کارابین از یک حلقهی فلزی تشکیل شده است که دارای نوعی دروازه فنری برای باز و بسته شدن است. کارابینها در مواردی مانند سیستم جلوگیری از سقوط، کوهنوردی، ساخت و ساز، امداد نجات با طناب، بالون سواری، درختکاری، قایقرانی، مصارف صنعتی که از طناب استفاده میکنند، تمیز کردن پنجره ساختمانها و همچنین در اجرای حرکات آکروباتیک استفاده میشود.
کارابینها بیشتر از آلمینیوم و فولاد ساخته شده و وزن آنها بسته به کارایی آنها در مصارف مختلف متغیر است. به عنوان مثال آن دسته از کارابینهایی که در ورزش از آنها استفاده میشود، وزن کمتری به نسبت مصارف دیگر دارد. بدنه یک کارابین شامل موارد مختلفی است همچون: دماغه، فریم، ستون فریم، ورودی، قفل پیچ، طناب یا قرقره، پین
دسته بندی انواع کارابینها
کارابینها به سه دسته کلی تقسیم میشوند: تزیینی، ساده، قفل شونده
کارابین از نوع قفل شونده برای کارهایی از قبیل ابزار فرود، ابزارهای حمایتی و نقطهی اصلی کارگاه و بسیار دیگری از مصارف مورد استفاده قرار میگیرد. از طرفی کارابینهایی از نوع ساده به آن دسته از کارابینها گفته میشود که دهانهی آنها دارای قفل نیست. از کارابین ساده در کوهنوردی، سنگنوردی، غارنوردی، دیواره نوردی استفاده میشود.
همچنین کارابینها را بر اساس نوع دهانهی آنها نیز میتوان دسته بندی نمود: کارابینهای دهانه خم، کارابینهای دهانه صاف، کارابینهای دهانه سیمی یا سنجاقی. کارابینهایی که دارای دهانهی خم میباشند بیشتر در رشتههایی مانند سنگنوردی مورد استفاده قرار میگیرد به این صورت که برای اتصال کوئیک دراها به طناب در هنگام سنگنوردی بکار میرود.
اما کارابینهایی با دهانه صاف کوئیک دراها را به رولها متصل میکنند. کارابینهایی که جزو سبکترین کارابین مورد استفاده قرار میگیرند دسته سوم یعنی کارابین از نوع سیمی یا سنجاقی میباشد زیرا دهانهی آنها نازکتر است. این ویژگی باعث میشود در لحظه خطر، شوکهای وارده بر کارابین تا حد چشم گیری کاهش یابد. در سرما و یخبندان این نوع کارابین کاربرد بیشتری به نسبت سایر کارابینها دارد زیرا در برابر سرما و یخ زدگی مقاومت بالاتری دارد.
تقسیم بندی کارابینها از لحاظ شکل ظاهری
کارابینها را از نظر شکل ظاهری میتوان به صورت زیر تقسیم بندی نمود:
کارابینهای بیضی شکل یا oval: این نوع از کارابین بیضی امکان جابجایی آسان بار را فراهم نموده و برای باربریهای یکنواخت استفاده میشود همچینین دارای شکل متقارن و حفرههای بزرگ میباشد.
کارابین offset-D: این نوع کارابینها که به آنها کارابین D شکل نیز گفته میشود دارای دروازه بزرگ به نسبت سایر کارابینها میباشد. همچنین این نوع از کارابین برای متصل شدن به نقطه اصلی بازوهای کارگاه، باربریهای ساده و اتصال به ابزار فرود مورد استفاده قرار میگیرد.
کارابین گلابی شکل یا HMS: کارابینهای گلابی شکل از سایرین گردتر و پهنتر میباشد و از کارابینهای offset-D بزرگتر هست. راپلینگ بزرگ ترین کارابین از دسته HMS هست. از HMS برای چسب زدن مانتر با دستگاه قلاب میتوان استفاده نمود. کارابین HMS جزو سنگین ترین دسته کارابینها محسوب میشود.
کارابینهای دهانه عریض: کارابین دهانه عریض همانطور که از نام آن مشخص است دارای دهانهی عریضتری به نسبت سایر کارابینها هست بدین صورت که جهت اتصال به کابلهای میلهای نقش بسیار موثری دارند.
کارابینهای چند جهته یا omni: از این نوع کارابینها برای باربری در چند جهت با استفاده از هارنسهای منفعل، استفاده میشود.
کارابینها جهت دار: این نوع از کارابینها برای مصارف خاصی مورد استفاده قرار میگیرند. آنها دارای دو قسمت جداگانه برای پیوست و باربری در یک محور میباشند.
کارابینها دارای قفلهای متفاوتی هستند، قفل دو حالته، قفل ضامندار، قفل اسلایدر، قفل پیچ، قفل بال نات و قفل سه حالته همچنین کارابینها یا از فولاد یا از آلمینیوم ساخته میشوند اما کارابینهای فولادی مقاومت بالاتری نسبت به کارابینهای آلمینیومی دارند.
منابع :