هارنس چیست؟
هارنس یا کمربند ایمنی از گردهمایی تسمهها تشکیل شده است. از این ابزار برای نگهداری اجسام یا انسان در ارتفاع استفاده میشود. همچنین از این وسیله میتوانید برای بالا کشیدن افراد و اشیا گوناگون نیز استفاده نمایید. هارنسها از سقوط افرادی که در ارتفاع کار میکنند جلوگیری میکند. (فعالیت در ارتفاع بالاتر از دو متر کار در ارتفاع محسوب میشود) این ابزار به گونهای طراحی شده است که نیروی وارده بر سطوح مختلف بدن شخص را کنترل کرده تا از وارد شدن آسیب و فشار در لحظهی خطر جلوگیری نماید.
حتما در هنگام خرید این کمربند ایمنی دقت کنید زیرا با انتخاب نامناسب آن ممکن است جان خود را به خطر انداخته یا به ستون فقرات آسیب جدی وارد شود. از هارنسها در مشاغل مختلفی از جمله صنایع مخابراتی، فاضلاب، پتروشیمیها و ساختمانسازی استفاده میشود.
انواع هارنس از لحاظ کاری
هارنسها را از لحاظ کاری به دو دستهی هارنس کوهنوردی و ایمنی تقسیم میکنند. هارنس کوهنوردی دارای تعدادی تسمه و قلاب هست. در قسمت پشتی هارنس (قسمت کمر) برای محافظت بیشتر از ستون فقرات بالشتکی در آن قسمت وجود دارد. در هنگام کوهنوردی شخص ممکن است بخواهد برای مدتی ثابت مانده تا استراحت کند بدین منظور بعضی از هارنسهای کوهنوردی دارای صندلی میباشند. هارنسهای کوهنوردی به نسبت هارنسهای ایمنی از قیمت بالاتری برخوردارند.
هارنس کوهنوردی از اجزایی از قبیل ساق پا، سگک، حلقهی کمر، حلقههای چرخ دنده و پشتی تشکیل شده است. همانطور که هارنس به دو دستهی ایمنی و کوهنوردی تقسیم شد، هارنس کوهنوردی نیز به دستههای گوناگونی تقسیم میشود از قبیل: هارنس بدنسازی، هارنس اسپرت، آلپاین و هارنس مهار یخی. حتما بخاطر داشته باشید که کمربند نجات کوهنوردی مورد نظرتان را با توجه به کارایی و رشته ورزشی مد نظر خود تهیه و استفاده نمایید زیرا با وجود اینکه هارنسهای کوهنوردی شباهت زیادی به یکدیگر دارند اما دارای تفاوتهای جزئی میباشند که باعث میشوند کارایی آنها با یکدیگر متمایز باشد.
هارنس ایمنی به نسبت هارنس کوهنوردی شکل ساده تری دارد. این نوع هارنس در قسمتهای پشتی جایگاهی برای اتصال قلابها و طناب دارد. همچنین هارنسها در اجزای تشکیل دهندهی خود دارای قسمتی هستند به نام لنیارد، که در قسمت پشتی هارنس قرار دارد. لنیارد برای متصل کردن هارنس به یک سطح ثابت کاربرد دارد.
انواع هارنس از لحاظ شکل ظاهری
هارنسها از لحاظ شکل ظاهری به دو دستهی هارنس تمام بدن و هارنس نیمه بدن تقسیم میشوند. هارنس تمام بدن به هارنسی گفته میشود که تمام قسمتهای حساس بدن شامل سرشانه، ستون فقرات، ناحیه سینه، کمر و لگن را در برابر ضربات پوشش میدهد. کمربند تمام بدن به دو دستهی full bady و معمولی تقسیم میشود. هارنسهای full bady برعکس هارنسهای معمولی پددار میباشند. این هارنسها نیز به دو دستهی fast و معمولی متمایز میشود. هارنسهای معمولی نیز از دو نوع fast و معمولی هستند. هارنسهای fast برای صعود، فرود، سقوط و موقعیتهای کاری استفاده میشود. هارنسهای fast بر خلاف هارنسهای معمولی دارای قفلهایی با عملکرد سریع هستند که باعث سهولت رهایی کاربر از هارنس در زمان خطر و بحران میشود.
هارنسهای نیمه بدن به هارنسهایی گفته میشود که فقط ناحیهی کمر و لگن (پایین تنه) را در برابر ضربات محافظت میکند. این کمربندهای ایمنی به دو دستهی شورتی و سیم بانی تقسیم میشود. هارنسهای شورتی نیز به دو دستهی معمولی و fast تقسیم میشود. این کمربندهای شورتی بیشتر در کوهنوردی و صخرهنوردی کاربرد دارد. همچنین کمربندهای ایمنی سیمبانی نیز در دو حالت معمولی و fast کارایی دارد که در صنایع ایمنی و دکلهای مخابراتی استفاده میشود.
نحوهی پوشیدن هارنس
بستن این کمربند ایمنی ممکن است ابتدا برای افراد کمی مشکل باشد اما با یادگیری صحیح و اصولی میتوان از بروز خطا و هرگونه سردرگمی جلوگیری کرد. ابتدا باید بدانید که هارنس ایمنی از تعداد زیادی بند، سگک و حلقه در ناحیهی پا ساخته شده است. برای پوشیدن هارنس باید از ناحیهی حلقههای پا و سگک کمربند شروع کنید. ابتدا سگکهای کمربند ایمنی را شل کنید و سپس سعی کنید تمام بندهای هارنس را صاف کنید.
در مرحلهی بعدی پاها را وارد حلقههای پا در قسمت پایینی هارنس کنید و کمربند ایمنی را بالا بکشید. بعد از آن که هارنس را به طور کامل پوشیدید حلقهها و سگکها را محکم کنید. حتما دقت کنید بستهای هارنس در قسمت اول خود بسته شده باشند.
بررسی هارنس
حتما قبل از استفاده از هارنس باید از سالم بودن و امنیت آن اطمینان حاصل نمایید. هارنسها بمرور زمان و با استفاده مکرر دچار فرسایش میشوند بنابراین قبل از هر بار پوشیدن این کمربند ایمنی باید تمام بندها و طنابهای آن را چک کنید تا دچار ساییدگی نشده باشد. همچنین باید بستها و سگکها را نیز چک کنید تا عملکرد آنها بدرستی اجرا شود. در صورتی که هرگونه مورد مشکوک یا فرسایش را در هارنس خود مشاهده کردید از ادامه کار با آن خودداری نمایید.
یکی از نکتههای حائز اهمیت در استفاده از هارنسها امن بودن نقطه اتکا میباشد. نقطهی اتکا اهمیت دارد زیرا در صورت بروز خطر ممکن است جان فرد به خطر بیوفتد. در صورتی که در لحظهی خطر نقطه اتکا بدرستی عمل نکند سقوط بوسیلهی هارنس به خوبی مهار نمیشود. همچنین استانداردهای هارنس جزو استانداردهای جهانی میباشد. استانداردهای معروف جهانی برای هارنس ایمنی عبارتند از : استاندارد EN361، استاندارد EN358، استاندارد EN813
منابع: mag.berimkouh.com / axsafetygroup.com / kimik.ir