مقدمه
زلزله حاصل جابهجایی یا شکستن سنگهای زیر زمینی است که باعث لرزش ناگهانی و سریع سطح زمین شده و بسته به شدت زلزله میتواند خرابیهای گستردهای را ایجاد نماید. زلزله با تکانهای خفیف شروع شده و سپس شدت آن افزایش مییابد. بعد از آن که زلزله اصلی رخ داد تا روزها و یا حتی چند ماه بعد ممکن است زلزلههایی با شدت خفیفتر رخ دهد که به آنها پسلزره میگویند.
البته در بعضی موارد دیده شده است که پسلرزههایی با شدت بیشتر نسبت به زلزلهی اصلی رخ دهد پس همه جوانب را بررسی کرده تا از خطرات احتمالی و خسارات بیشتر جلوگیری نمایید. حتی زلزله میتواند باعث ایجاد سونامی یا قطع شدن برق شود. زلزله میتواند باعث از بین رفتن زیرساختهای شهری و همچنین تخریب ساختمانها شود پس حتما باید اصول ایمنی را رعایت کنیم تا علاوه بر حفظ جان خود و عزیزانمان از خساراتهای احتمالی نیز جلوگیری نماییم. در این مقاله قصد داریم تا شما را با نکات ایمنی زلزله آشنا کنیم.
نکات ایمنی قبل از زلزله
- هشدارها را از منابع معتبر پیگیری نمایید و حتما نکات ایمنی را خوانده و اطلاعات عمومی خود را در این باره بالا ببرید تا دچار سردرگمی و غافلگیری در هنگام زلزله نشوید.
- نکات ایمنی را با خانواده و افراد نزدیک مطرح نمایید تا آماده باشند.
- مکانهای امن در خانه یا محل کار خود را شناسایی نمایید تا در لحظهی وقوع حادثه به سرعت به این مکانها که میتواند شامل، مبل و زیر میز باشد پناه ببرید.
- حتی میتوانید مکانهای خطرناک مانند اطراف پنجره یا کمد را شناسایی کرده تا به محض وقوع حادثه از اطراف آنها دور شوید.
- نحوهی پناه گرفتن را یک بار انجام دهید.(افتادن روی زمین و پوشاندن سر و گردن خود با دستان)
- حتما قبل از وقوع زلزله یک کیف کمکهای اولیه تهیه کرده و آن را در مکان امن و قابل دسترس قرار دهید.
- قفسهها و اشیائی که امکان سقوط دارد را به دیوار متصل کنید.
- اشیا سنگین را در قفسههای پایین قرار دهید و به هیچ عنوان این وسایل را بالای تخت خواب خود قرار ندهید حتی از نصب تابلو در بالای محل خواب خود امتناع کنید.
- مدارک شناسایی خود را در کیف کمکهای اولیه قرار دهید.
- دیوارهای بیرونی و داخلی را شناسایی کنید تا در هنگام زلزله از دیوارهای بیرونی دوری کنید.(دیوارهای داخلی به دیوارهایی گفته میشود که اتاقهای یک خانه یا واحدهای یک ساختمان را از هم جدا میکند و دیوارهای خارجی به دیوارهایی گفته میشود که پشت آنها خالی است و رو به سمت خیابان و کوچه قرار دارد)
نکات ایمنی در هنگام زلزله
- هنگام وقوع زمین لرزه روی زمین افتاده و سر و گردن خود را حتما با دستها و بازوهای خود بپوشانید. در صورتی که در اطراف خود وسیلهی محکمی مشاهده مینمایید میتوانید از آن برای محافظت بدن خود استفاده نمایید.
- حتی میتوانید زیر وسایلی مانند میز یا صندلی پناه بگیرید تا زمین لرزه تمام شود.
- نحوهی عکسالعمل شما به موقعیت مکانی که در آن قرار دارید بستگی دارد، اگر در داخل مکانی هستید سعی کنید آن جا بمانید و وارد خروجیهایی مانند راه پلهها نشوید.
- حتما روی زمین بنشینید زیرا زلزله امکان دارد باعث زمین خوردن و آسیب دیدگی شما شود.
- از پنجرهها، قفسهها، درها، اشیا شیشهای و دیوارهای بیرونی دوری کنید.
- میتوانید از اجسامی که محکم هستند جهت حفظ تعادل خود استفاده نمایید.
- در صورتی که در خیابان یا در فضای باز هستید تا جای ممکن از تیرهای چراغ برق، سیمهای برق و ساختمانها دوری نمایید.
- در صورتی که داخل وسایل نقلیه هستید به محض شروع زلزله با حفظ آرامش وسیله نقلیه را به کنار جاده رانده و آن را پارک نمایید و تا پایان زلزله در داخل ماشین بمانید.
- اگر در لحظهی وقوع داخل ماشین هستید به هیچ عنوان زیر خطوط برق و پلها پارک نکنید.
- به هیچ عنوان از راه پله یا آسانسورها استفاده نکنید و در صورتی که در این موقعیتها قرار دارید فورا خارج شوید.
- طبق یک باور غلط تصور میشود که چهارچوب در جایگاه مناسبی برای پناهگیری در هنگام وقوع زلزله است در صورتی که ایستادن در هنگام لرزش زمین کار سختی است و چهارچوب در نمیتواند پناهگاه خوبی برای حفظ جان و ایمنی شما باشد.
نکات ایمنی بعد از وقوع زلزله
- بعد از وقوع زلزله حتما از طریق منابع معتبر و رسمی راجب اخبار و اطلاعیهها آگاهی پیدا کنید.
- دستورالعملهای ستاد ایمنی و بحران را حتما انجام دهید.
- بعد از اتمام زلزله با حفظ احتیاط و خونسردی در صورتی که مسیر امنی برای شما وجود دارد محل را ترک کنید و به فضای امن بروید.(فضاهای باز بهترین انتخاب برای اسکان بعد از زلزله است زیرا با خطر پس لرزه و تخریب بافت آسب دیده ساختمانها روبرو هستیم)
- از آن جایی که ممکن است شدت پس لرزهها خیلی بیشتر از زلزله اصلی باشد بنابراین به هیچ عنوان داخل ساختمانهای آسیب دیده نمانید و خارج شوید.
- در صورتی که ماموران امداد و نجات به کمک شما احتیاج داشته باشند میتوانید با مشورت آنها به مصدومان و همچنین آوار برداری کمک کنید اما در غیر این صورت به سرعت از محلهای آسیب دیده دور شوید.
- اگر فرد مصدوم از شما کمک بخواهد در صورتی که از امداد و کمکهای اولیه آگاهی دارید میتوانید به او کمک کنید در غیر این صورت به ماموران امداد و نجات و اورژانس اطلاع دهید.
- در اولین فرصت بعد از وقوع زلزله در صورت دسترسی فلکه آب و گاز را ببندید.
منبع: Mass